Hyödyt

Sosiaalisen median haitoista ja hyödystä uutisoidaan jatkuvasti. Tutkimuksiakin on tehty lukuisia. Hyödyt ja haitat ovat hyvin tapauskohtaisia. Ei ole helppo määritellä mikä on hyvää ja mikä pahaa. Joku voi surffailla somessa, vaikka millä mitalla kohtaamatta yhtäkään ahdistelijaa. Toinen taas voi joutua nettikiusaamisen kohteeksi alta aikayksikön. Sosiaalisella medialla, niin kuin kaikilla muillakin asioilla, on puolensa. On paljon hyvää, mutta niin paljon myös pahaa. Kaikilla asioilla kun on ne kääntöpuolensa.

Yrityksien tarve

Yrityksillä sosiaalinen media on mainio tapa mainostaa, markkinoida, kertoa yrityksestään ja sen palveluista. Somen kautta voi saada nopealla aikavälillä todella paljon näkyvyyttä ja lisää asiakaskuntaa. Somen kautta järjestetään paljon erilaisia arvontoja ja kilpailuja, joiden avulla saadaan yrityksen sivuille kävijöitä ja tämän myötä mahdollisesti kasvatetaan myyntiä.

Sosiaalinen media on tänä päivänä myös oiva kauppakanava. Siellä voi myydä tavaraa ja saada yhteyden ostajiin nopeasti.

Sosiaalinen media kulkee helposti mukana ja mahdollistaa päivittämisen missä tahansa.

Yksilö ja sosiaalinen media

Yksilölle sosiaalinen media mahdollistaa yhteydenpidon ihmisiin ympäri maailman. Voi olla päivittäin yhteydessä ulkomailla olevaan serkkuun, voit lähettää reaaliajassa kuvia omasta aamupalastasi pallon toiselle puolelle ja hän saa tuntea olevansa osa arkeasi.

Sosiaalisen median kautta yksilö voi saada äänensä kuuluviin. Somella on tänä päivänä mieletön voima. Yksi postaus oikealla hetkellä, oikeaan kanavaan voi tavoittaa tunnissa tuhansia ihmisiä.

Somessa leviää aika ajoin haasteita ja kampanjoita. Niiden avulla on mahdollista tuoda ihmisten tietouteen asioita, kertoa oma tarinansa, tukea toisia tai ihan vain olla mukana tekemässä jotain suurta.

Sosiaalisen median kautta voi löytää ystäviä, vanhoja lapsuuden ystäviä, kadonneita sukulaisia, uuden työpaikan, harrastuksen, lemmikin, tavaroita. Lista olisi lähes loputon.

Somen antamat mahdollisuudet ovat loputtomia. Vain luovuus on rajana! Voit tehdä itsesi tunnetuksi somessa. Voit jakaa omia intohimon kohteitasi ja tavoittaa samasta aiheesta kiinnostuneita. Piirrä, leivo, askartele, shoppaile, meikkaa, opiskele, kirjoita tai tee videoita. Jaa tekemisesi somessa ja saa seuraajia!

Haitat

Sosiaalisen median haittapuolet eivät yleensä liity itse sovelluksiin tai palveluihin, vaan niiden aiheuttamiin mielikuviin ja niitä käyttäviin ihmisiin. Kaikki ihmiset eivät noudata sosiaalisessa mediassa hyviä käytöstapoja, toisten tunteita ei läheskään aina oteta huomioon.

Sosiaalisessa mediassa voi tulla kiusatuksi, siellä voi pahoittaa mielensä ja saada osakseen arvostelua. Somen kautta voit saada ikäviä viestejä täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Ihminen joka ei tunne sinua, tiedä mitään elämästäsi voi ottaa sinuun yhteyttä ja satuttaa sinua sanoillaan. Pahimmillaan sinut voidaan ottaa kohteeksi ja saat arvosteluita isolta joukolta ihmisiä. Voit joutua somessa kiusaamisen kohteeksi täysin syyttä. Sinun ei tarvitse tehdä mitään väärää joutuaksesi ilkeilyn kohteeksi. Maailma on julma paikka. Sosiaalisessa mediassa kaikki ihmiset eivät todellakaan ole kilttejä.

Sosiaalisessa mediassa henkilökohtaiset ja yksityiset tietosi voivat levitä hallitsemattomasti, ilman lupaasi. Some vie aikaa todellisilta kohtaamisilta, aidoilta vuorovaikutustilanteilta. Some voi mennä koulun, harrastusten ja levon edelle. Somessa voit kohdata seksuaalista ahdistelua. Varsinkin viime aikoina julkisuuteen on noussut esiin paljon tapauksia, joissa nuoret ja jopa lapset saavat ikäviä seksuaalissävytteisiä viestejä, ehdotuksia ja kuvia. Sosiaalisessa mediassa voit joutua huijatuksi. Ihmiset voivat esittää jotain täysin toista. Somessa on ihmisiä, jotka valehtelevat ikänsä, sukupuolensa ja pyrkivät tällä tavoin saamaan toisen henkilön uskomaan keksittyä totuutta.

Kuin huume

Sosiaalinen media koukuttaa helposti. Sinne on niin kovin helppo uppoutua ja paeta todellisuutta. Some aiheuttaa väistämättä riippuvuutta. Samaa tapaa toistetaan jatkuvasti, siihen käytetään paljon aikaa, huomaamatta olemme jo liian syvällä teknologian pyörteissä. Sosiaalinen media valtaa elämästämme pikkuhiljaa paljon tilaa. Somen liikakäyttö voi aiheuttaa uniongelmia, keskittymiskyvyn puutetta, muutoksia mielialassa. Pahimmillaan tykkäykset ja kommentit sosiaalisessa mediassa koukuttavat meitä huumeiden tapaan.

On tärkeää huolehtia, ettei sosiaalista mediaa käytä liikaa. Käyttöä kannattaa säännöstellä. Mitä nuoremmasta somettajasta on kyse, on syytä sopia tarkat rajat, kuinka paljon somessa ollaan ja milloin on sopiva aika käyttää sitä. Tarvitsemme kaikki ehdottomasti somevapaata aikaa. Ja myös teknologiavapaata aikaa.

Paineet ja sosiaalinen media

Sosiaalinen media luo paljon paineita. Meidän on helppo verrata itseämme toisiin esimerkiksi Instagramissa. Somessa leviää paljon kuvia, joita on käsitelty kuvankäsittelyllä runsaasti. Monista kuvista on aitous kaukana. Kaiken informaatio- ja kuvatulvan takaa on vaikea erottaa todellisuutta. Feikki ja aitous sekoittuvat. Voimme alkaa tuntemaan alemmuutta, kun omat kuvamme eivät näytä samalta kuin julkkisten. Haemme jokainen kuitenkin jollain tasolla hyväksyntää. Olisi tärkeää uskoa omaan itseensä ja ymmärtää, ettei sosiaalisessa mediassa jaetut tarinat ja kuvat ole aina läheskään koko totuus. Kaikkien kuvien takana on kertomattomia tarinoita.